Σερασίδης Χαράλαμπος MD

Το ξέρατε αυτό;

Θλάση vs. Διάστρεμμα - Ποια η διαφορά;

Δημοσιεύθηκε στις 13/01/2018

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του διαστρέμματος και της θλάσεως είναι ότι στην πρώτη περίπτωση επηρεάζονται οι σύνδεσμοι ενώ στη δεύτερη οι μύες και οι τένοντες. Οι σύνδεσμοι είναι ινώδεις ταινίες ιστού που συνδέουν οστό με οστό στις αρθρώσεις. Οι τένοντες συνδέουν τους μύες με τα οστά και συνδράμουν στη δύναμη και στην κίνηση. Παρόλο που και τα διαστρέμματα και οι θλάσεις είναι επώδυνες διαδικασίες και μπορεί να αποτελέσουν σοβαρούς τραυματισμούς είναι καλό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο.


Ένα διάστρεμμα συμβαίνει όταν σε μία άρθρωση εφαρμοστεί μεγάλη πίεση, όπως π.χ. στην ποδοκνημική άρθρωση που συμβαίνει όταν περπατάμε σε ανώμαλο έδαφος και ο αστράγαλος ¨γυρίσει¨.


Οι θλάσεις, αντίθετα, εμφανίζονται όταν ένας μυς τεντώνεται πολύ σε μήκος ή πολύ απότομα, αλλά και από επαναλαμβανόμενες κινήσεις.


Τα συμπτώματα τόσο των διαστρεμμάτων όσο και των θλάσεων μπορεί να είναι παρόμοια και συνήθως περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, εκχυμώσεις και περιορισμένη κινητικότητα στο σημείο της βλάβης. Πολύ χαρακτηριστικός σε διάστρεμμα είναι ένας έντονος ήχος κραδασμού «κρακ» που μπορεί να αντιληφθεί και από τρίτους, ενώ μετά από μια θλάση οι σπασμοί μυών είναι σύνηθες φαινόμενο.


Η αρχική θεραπεία είναι να ακολουθηθούν τα παρακάτω: ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση (ακρωνύμιο RICE: Rest, Ice, Compression, and Elevation). Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ανθεκτικού ιατρικού εξοπλισμού όπως νάρθηκα για να διατηρηθεί η τραυματισμένη περιοχή σταθερή ή δεκανίκια για να αποφευχθεί η τοποθέτηση βάρους στον τραυματισμό. Παγοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί συχνά μετά τον τραυματισμό για 10 με 20 λεπτά με σκοπό την μείωση του πόνου και του οιδήματος.


Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί επίδεσμος στην τραυματισμένη περιοχή για να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος καθώς και στην παροχή υποστήριξης ή σταθερότητας της άρθρωσης και των μυών.


Παρόλο που τα διαστρέμματα και οι θλάσεις δεν χρειάζονται συχνά άμεση ή επείγουσα ιατρική φροντίδα, θα πρέπει να μειώσετε το βάρος από την πληγείσα περιοχή και να γίνει η σωστή θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις, τόσο σε διαστρέμματα όσο και σε θλάσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των σχισμένων μυών, των τενόντων ή των συνδέσμων.

Επισκεφθείτε το ιατρείο μας για μια ολοκληρωμένη Ορθοπαιδική αξιολογόγιση