Σερασίδης Χαράλαμπος MD

Το ξέρατε αυτό;

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ;

Δημοσιεύθηκε στις 22/10/2018

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλεί ισχυρό πόνο στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για χειρουργική αντιμετώπιση και αλλαγή της άρθρωσης, κοινώς αρθροπλαστική. Η ακτινογραφία θα μας καθοδηγήσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η απάντηση στην ερώτηση. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διερωτηθούμε «Κατά πόσο η πάθηση επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας;».

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που, ενώ η ακτινογραφία δείχνει μια προχωρημένη κατάσταση της οστεοαρθρίτιδας, παρόλα αυτά η ίδια η άρθρωση μπορεί να λειτουργήσει ακέραια χωρίς να χρειαστεί επέμβαση. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου στην ακτινογραφία φαίνονται ήπιες αλλοιώσεις που όμως προκαλούν βαρύτατη κλινική εικόνα που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

Όταν κάποιος φτάσει στο σημείο, λόγω ισχυρού πόνου, να δυσκολεύεται σε καθημερινές δραστηριότητες, το τρέξιμο, το περπάτημα ακόμα και τη μετακίνηση στους χώρους του σπιτιού, τότε πρέπει να αναρωτηθεί αν θα αφήσει τον πόνο να επηρεάζει σε αυτό το βαθμό την καθημερινότητα του.

 

Τα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν τον πόνο είναι:


Ερυθρότητα
Θερμότητα
Οίδημα
Ακαμψία και αγκύλωση.
Αδυναμία και αστάθεια κατά τη βάδιση.


Τι άλλο μπορουμε να κάνουμε


Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να αποτελεί την τελική λύση στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Πριν πάρουμε την απόφαση για χειρουργείο, καλό είναι να έχουν προηγηθεί, πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό, φυσικές και φαρμακευτικές μέθοδοι. Αρχικά, θα πρέπει να εστιάσουμε στο σωματικό βάρος και στην απώλεια περιττών κιλών. Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης είναι οι φυσικοθεραπείες, ο βελονισμός και η άσκηση.  Συμπληρωματικά, προτείνεται η έγχυση υαλουρονικού οξέος, όταν πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Η χρήση κορτιζόνης το τελευταίο καιρό αποφεύγεται και γίνεται μόνο σε οξεία φάση της νόσου.  Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί θεραπευτικά σχήματα με βλαστοκύτταρα και PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.


Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν απoφασίσετε να χειρουργηθείτε

 

Η ηλικία δεν διαδραματίζει απολύτως κανέναν ρόλο στην απόφαση. Η αθροπλαστική δεν θεωρείται πλέον χειρουργείο της τρίτης ηλικίας αλλά μπορεί να γίνει επίσης και σε μεσήλικες. Το πιο βασικό που πρέπει να σκεφτεί κανείς πριν την επέμβαση είναι αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μετεγχειρητικές απαιτήσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη χειρουργική επέμβαση και ότι η ανάρρωση χρειάζεται πειθαρχία και θέληση για την επιθυμητή επιτυχία.

 

Η σημασία της μετεγχειρητικής φροντίδας


Είναι λάθος να θεωρούμε ότι έξι εβδομάδες αποκατάστασης είναι αρκετές για να επιστρέψουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 12 μήνες επιμελούς προσπάθειας για την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας. Υπενθυμίζουμε ότι η αρθροπλαστική γίνεται , πρωτίστως, για τη μείωση του πόνου.


Γνωρίζουμε ότι η απόφαση για χειρουργική αντικατάσταση μιας άρθρωσης είναι δύσκολη και ότι θα έχετε πολλές απορίες και προβληματισμούς. Για αυτό επισκεφθείτε το ιατρείο μας για να βρούμε τη κατάλληλη λύση. Πατήστε εδώ για ραντεβού


Επισκεφθείτε το ιατρείο μας για μια ολοκληρωμένη Ορθοπαιδική αξιολογόγιση