Σερασίδης Χαράλαμπος MD

Το ξέρατε αυτό;

Kinesiology Τaping - Δεν είναι απλά χρωματιστές ταινίες

Δημοσιεύθηκε στις 02/03/2018

Παρόλο που η μέθοδος Κinesiology Τaping εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, πρόσφατα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη προσοχή καθώς όλο και περισσότεροι διάσημοι αθλητές τη χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τους τραυματισμούς τους και να υποστηρίξουν την προπόνησή τους. Παραδείγματα αποτελούν ο David Beckham, ο Lance Armstrong, η Serena Williams και ο Kerri Walsh.


Οι «αθλητικές ταινίες», συμπεριλαμβανομένης και του Κinesiology Τape, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους περισσότερους ανθρώπους που υποφέρουν από τραυματισμούς των μαλακών μορίων είτε είναι ένας νέος αθλητής με οξεία βλάβη ενός τένοντα ή μυ είτε είναι ένα ηλικιωμένο άτομο που υποφέρει από τρομερό πόνο στις αρθρώσεις.


Η τεχνική μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε «τραβήγματα» που αντιμετωπίζουν οι δρομείς, στους πόνους των ώμων για τους παίκτες του γκολφ ή τους τενίστες, καθώς και στους πόνους της πλάτης που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην καθημερινή εργασία τους.


Τι είναι το Κinesiology Τaping


Είναι μια φυσική «τεχνική αποκατάστασης» που βοηθάει στη σταθεροποίηση της τραυματισμένης περιοχής του σώματος, επιτρέποντάς τη να θεραπευτεί χωρίς να μειωθεί πλήρως η κινητική της εμβέλεια. Περιοχές του σώματος που εφαρμόζεται συνήθως το Kinesiology Tape είναι τα γόνατα, οι ώμοι, οι γάμπες, οι αγκώνες και οι καρποί. Η ταινία μπορεί να εφαρμοστεί πάνω και γύρω από μια τραυματισμένη περιοχή για τη μείωση του οιδήματος και την αποτροπή περαιτέρω επιπλοκών.


Παρόλο που χρήση αυτών των ταινιών είναι πιο συχνή μεταξύ των αθλητών, έχουν πολλές χρήσεις και για αυτούς που δε αθλούνται. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι που ταλαιπωρούνται συχνά από κοινούς πόνους,  μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο για τη μείωση του πόνου και βελτίωση της κατάστασης.


Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν


 • Όποιος εργάζεται σε χώρο που απαιτούνται επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πόνο λόγω φλεγμονής και υπερβολικής κίνησης π.χ. εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών, μηχανικοί, κλπ.
 • Άτομα που εργάζονται πολλές ώρες σε γραφείο ή που ζουν μια κυρίως καθιστική ζωή με αποτέλεσμα να έχουν ενοχλητικούς πόνους στην πλάτη ή στον αυχένα.
 • Αθλητές ή όσοι ασχολούνται με σωματική δραστηριότητα ερασιτεχνικά.
 • Άτομα που υποφέρουν από πόνους που οφείλονται σε κακό ύπνο, όπως πονοκεφάλους ή οσφυαλγία.
 • Οποιοσδήποτε υποφέρει από πόνο στις αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας ή οστεοαρθρίτιδας.
 • Οποιοσδήποτε άλλος, ηλικιωμένος ή νέος, ο οποίος έχει πρόσφατα τραυματιστεί και αντιμετωπίζει έντονο πόνο.


Πως λειτουργεί


Η συγκεκριμένη τεχνική αναπτύχθηκε από τον Dr. Kenzo Kase, Ιάπωνας χειροπρακτικός, τη δεκαετία του '70, καθώς αναζητούσε μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές, σκληρότερες αθλητικές ταινίες.


Ιστορικά, ο σκοπός της χρήσης αθλητικών ταινιών ήταν η θεραπεία τραυματισμών ακινητοποιώντας την περιοχή του κατεστραμμένου ιστού, όπως ένας τραβηγμένος τένοντας, και ταυτόχρονα μειώνοντας το εύρος της κίνησης σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εμφάνιση πρόσθετων επιπλοκών.


Ενώ οι περισσότερες αθλητικές ταινίες προορίζονταν μόνο για μια σύντομη χρονική περίοδο, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική ακαμψία της άρθρωσης, το Kinesiology Tape μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά καθώς δεν περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την κυκλοφορία.


Οι τρόποι εφαρμογής


Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές Kinesiology Tape που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τον τραυματισμό. Αυτές περιλαμβάνουν τις παρακάτω :


 • Εφαρμογή "I"
 • Εφαρμογή "Y"
 • Εφαρμογή "X"
 • Εφαρμογή "Fan"
 • Εφαρμογή "Donut"
 • Εφαρμογή "Web"


Προφυλάξεις σχετικά με το Kinesiology Taping


Παρόλο που η συγκεκριμένη μέθοδος είναι μια φυσική και ασφαλής τεχνική για τη θεραπεία τραυματισμών, υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις που δεν ενδείκνυται.  Για παράδειγμα, το Kinesiology Taping θα πρέπει να αποφευχθεί σε ανοιχτές πληγές, λοιμώξεις του δέρματος, θρόμβωση ή σε διαταραχές της πήξης του αίματος. Ορισμένοι τύποι τραυματισμών μπορεί να επιδεινωθούν με τη λάθος χρήση ταινιών, γι’ αυτό συνιστάται και η επίσκεψη ενός επαγγελματία γιατρού που μπορεί να καταλάβει τι είδους θεραπεία είναι απαραίτητη.


Συνοπτικά το Kinesiology Taping


 • Είναι μια φυσική «τεχνική αποκατάστασης» που βοηθάει στη σταθεροποίηση της τραυματισμένης περιοχής χωρίς να μειώνει τo εύρος κίνησης.


 • Εφαρμόζεται υποστηρικτικά στη θεραπεία τραυματισμών των καρπών, αγκώνων, γονάτων, πλάτης και στους αστραγάλους. Είναι χρήσιμο για τους αθλητές αλλά και για τους μη αθλητές που αισθάνονται πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις.


 • Αν και δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, μελέτες δηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του οιδήματος και της ακαμψίας ενώ βελτιώνεται η ροή του αίματος, η κίνηση, η αντοχή και η διαδικασία επούλωσης.

Επισκεφθείτε το ιατρείο μας για μια ολοκληρωμένη Ορθοπαιδική αξιολογόγιση