Σερασίδης Χαράλαμπος MD

Το ξέρατε αυτό;

Το "σπάσιμο" ή αλλιώς "κρακ" των αρθρώσεων προκαλεί αρθρίτιδα - Ή μήπως όχι;

Δημοσιεύθηκε στις 21/02/2018

Παρά τα όσα έχετε πιθανόν ακούσει, αυτό δε συμβαίνει. Αντιθέτως η συνήθεια αυτή είναι σαν γιόγκα για τις αρθρώσεις.


Μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που μου θέτουν όταν μαθαίνουν ότι είμαι Ορθοπαιδικός είναι αν το «σπάσιμο» των δαχτύλων είναι ικανό να προκαλέσει αρθρίτιδα ή γενικότερα αν έχει κακές επιπτώσεις. Λέω σε όλους το ίδιο, ότι αυτό είναι ένα παραμύθι, ότι δεν προκαλεί βλάβη στους περισσότερους ανθρώπους και ότι μάλλον αυτή η ιστορία ξεκίνησε από ένα άτομο που είτε δεν του άρεσε ο θόρυβος είτε ένιωθε πόνο όταν «έσπασε» τα δικά του δάχτυλα.


Ο χαρακτηριστικός ήχος που δημιουργείται οφείλεται στον ακαριαίο σχηματισμό αερίων, και συγκεκριμένα διοξιδίου του άνθρακα, από την πίεση που ασκείται στην άρθρωση.


Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σχετικά με τις επιπτώσεις της συνήθειας αυτής, και η οποία παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής στο Chicago το 2015, διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα χέρια δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα.

Η έρευνα περιέλαβε 40 άτομα  που εξετάστηκαν με υπερηχογράφημα καθώς προσπαθούσαν να «σπάσουν» την άρθρωση κάθε δακτύλου. Τα 30 άτομα είχαν ιστορικό «σπασίματος» των δακτύλων τους ενώ οι 10 δεν το είχαν κάνει ποτέ.

Αυτή η έρευνα δεν εξέτασε μόνο την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας αλλά και το αν υπάρχει διαφορά στη μυϊκή δύναμη του χεριού, ενώ κανένας συνδετικός κρίκος δε βρέθηκε. Το «σπάσιμο» των αρθρώσεων δεν οδηγεί σε αρθρίτιδα, πρήξιμο ή πτώση της μυϊκής δύναμης. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που επιδίδονται σε αυτή τη συνήθεια είχαν μια αυξημένη ελαστικότητα και κατά συνέπεια κινητικότητα των δακτύλων. Διεγείρονται οι υποδοχείς του τενόντιου οργάνου του Golgi, οι οποίοι λειτουργούν σαν αισθητήρες που είναι πολύ ευαίσθητοι στην αλλαγή της τάσης των μυών με αποτέλεσμα να  χαλαρώνουν οι μύες που περιβάλλουν την άρθρωση.


Παρόμοια μελέτη πραγματοποιήθηκε και στον Καναδά το 2015 και παρουσίασε παρόμοια ευρήματα. Δημοσιεύτηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών απομυθοποιώντας την αντίληψη ότι το «σπάσιμο» των αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσει βλάβες μακροπρόθεσμα.


Συνιστάται, βέβαια, ότι σε περίπτωση που αισθανθείτε πόνο ή έχετε οιδήματα στο χέρι, να μην «σπάτε» τις αρθρώσεις σας. Οι πόνοι αυτοί μπορεί να υποδεικνύουν κάποια υποκείμενη νόσο ή ανωμαλία στη δομή του χεριού όπως χαλαρούς χόνδρους ή τραυματισμένους συνδέσμους.


Επισκεφθείτε το ιατρείο μας για μια ολοκληρωμένη Ορθοπαιδική αξιολογόγιση