Σερασίδης Χαράλαμπος MD

Το ξέρατε αυτό;

Βελονισμός - FAQs

Δημοσιεύθηκε στις 09/05/2018

Απαντάμε σε συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε σχετικά με το βελονισμό, μια σοβαρή εναλλακτική θεραπεία με εξέχουσα θέση στις Ορθοπαιδικές παθήσεις


Τι είναι και με ποιο τρόπο δρα ο βελονισμός;


Ο βελονισμός είναι η τοποθέτηση λεπτών βελονιών μιας χρήσεως, σε προκαθορισμένα σημεία του σώματος, με σκοπό να επιδράσει θεραπευτικά.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική υποστηρίζει ότι η ζωτική ενέργεια του σώματος, που ονομάζεται Qi, ρέει στο σώμα μας μέσα σε ένα πολύπλοκο δίκτυο. Ο βελονιστής ερμηνεύει την ασθένεια ως μια ενεργητική ανισορροπία και προσπαθεί να την επηρεάσει εισάγοντας πολύ λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου αυτού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού μας.


Ποια ορθοπαιδικά ζητήματα μπορούν να ωφεληθούν με το βελονισμό;


Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του βελονισμού είναι η επίδρασή του στις μυοσκελετικές παθήσεις, είτε αυτές είναι οξείες είτε χρόνιες. Όποιος υποφέρει από οσφυαλγία, αρθριτικά, αυχενικό σύνδρομο ή γενικευμένους μυϊκούς πόνους, ξέρει πόσο εξουθενωτικές μπορούν να είναι οι καταστάσεις αυτές και πόσο μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα.

Επιπλέον, με το βελονισμό, είναι πολύ πιθανό η χρόνια λήψη αναλγητικών φαρμάκων να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί πλήρως.


Που αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο βελονισμός;


Γενικά ο βελονισμός έχει ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων με εξαιρετικά αποτελέσματα σε κεφαλαλγίες και ημικρανίες όπου εκτός από την ένταση του πόνου μπορεί να μειωθεί και η συχνότητα εμφάνισής του.

Επίσης, τεράστια επιτυχία σημειώνεται στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ο συνδυασμός με ένα κατάλληλο μενού διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.


Η μέθοδος είναι ασφαλής;


Ο βελονισμός είναι μια εξαιρετικά ασφαλής μορφή θεραπείας αν εκτελεσθεί από έναν καλά εκπαιδευμένο και ευσυνείδητο επαγγελματία, που κατέχει άριστη γνώση της ανθρώπινης ανατομίας και χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσης.


Πονάει ο βελονισμός;


Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται διαφέρουν αρκετά από τις σύριγγες στο ότι είναι πολύ λεπτότερες , με διάμετρο που αντιστοιχεί περίπου στο πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Υπάρχει περίπτωση να αισθανθείτε ένα ελαφρύ τσίμπημα καθώς η βελόνα εισάγεται. Οι περισσότεροι το περιγράφουν όμως ως κάτι ανώδυνο.

Αυτό που συμβαίνει μετά την εισαγωγή της βελόνας είναι πολύ πιο σημαντικό: οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ένα μυρμήγκιασμα , ένα μούδιασμα γύρω από την περιοχή ή έναν ήπιο ηλεκτρισμό που ακτινοβολεί μακριά από το σημείο της βελόνας. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν υψηλή κλινική σημασία καθώς υποδηλώνουν ότι το σημείο επηρεάστηκε θετικά.


Ο βελονισμός έχει παρενέργειες;


Όχι, υπό την προϋπόθεση ότι θα απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία. Ο βελονισμός είναι η εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος, προσφέροντας μια αίσθηση χαλάρωσης και γενικής ευημερίας μετά από έναν κατάλληλο αριθμό θεραπειών.


Πόσες θεραπείες θα χρειαστούν;


Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα καθώς εξαρτάται από πολλές μεταβλητές όπως η φύση της πάθησης, η γενική κατάσταση της υγείας και η διάρκεια της πάθησης. Βέβαια, δεν είναι σπάνιο η βελτίωση να παρατηρηθεί μετά από τις πρώτες συνεδρίες.


Επισκεφθείτε το ιατρείο μας για μια ολοκληρωμένη Ορθοπαιδική αξιολογόγιση