Σερασίδης Χαράλαμπος MD

Οι υπηρεσίες του ιατρείου

Οσφυαλγία και παθήσεις της Σπονδυλικής Στύλης

Οσφυαλγία και παθήσεις της Σπονδυλικής Στύλης

Η «Οσφυαλγία» είναι σύμπτωμα που περιγράφει πόνο αποκλειστικά στη μέση και δεν αποτελεί κάποια πάθηση της Σπονδυλικής Στηλης

Η Σπονδυλική Στήλη αποτελείται από τους σπονδύλους, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τους συνδέσμους. Μαζί σχηματίζουν το νωτιαίο σωλήνα από τον οποίο περνάει ο νωτιαίος μυελός.


Ο πόνος της Σπονδυλικής Στήλης διακρίνεται σε Αυχεναλγία, Ραχιαλγία και Οσφυαλγία ανάλογα με το ύψος στο οποίο απαντάται. Όταν ο πόνος αντανακλά σε γλουτούς ή και πόδια, μιλάμε για Ισχιαλγία.


Πάνω από το 80% του ελληνικού πληθυσμού υποφέρει από πόνο στη Σπονδυλική Στήλη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η οξεία οσφυαλγία, επίσης, είναι η πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία.


Η μυϊκή θλάση που εμφανίζεται συνήθως μετά από απότομη κίνηση ή υπερφόρτωση και η γρίπη αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες οξεάις οσφυαλγίας. Ο πόνος και στις δύο περιπτώσεις είναι έντονος και διαρκεί κατά κανόνα λίγες ημέρες, ενώ σταδιακά μειώνεται.


Άλλες αιτίες οξείας και χρόνιας οσφυαλγίας μπορούν να είναι:


Δισκοκήλες
Στένωση του νωτιαίου σωλήνα
Σπονδυλαρθρίτιδα
Φλεγμονές της σπονδυλικής στήλης
Νεφρολιθίαση
Δυσκοιλιότητα
Όγκοι


Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία αρκεί για τη μείωση εώς και εξάλειψη του πόνου. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η περίπτωση της χειρουργικής επέμβασης.


Παρακάτω αναφερόμαστε στις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στύλης

Επισκεφθείτε το ιατρείο μας για μια ολοκληρωμένη Ορθοπαιδική αξιολογόγιση